Banff, Fernie en Waterton National Park

Door: robvdstraaten

Blijf op de hoogte en volg Rob

14 Juni 2010 | Canada, Calgary

Banff, Fernie en Waterton…

Hallo allemaal, het is alweer een tijdje geleden dat ik iets heb gepost, maar om eerlijk te zijn heb ik er eerder nog niet zoveel zin en tijd voor gehad om een stukje te typen. Maar bij deze dan weer even een update van de afgelopen weken.

In de tussentijd zijn mam en oma op bezoek geweest…zijn ze doorgevlogen naar Toronto en gisteren zijn ze alweer naar huis gevlogen. De paar dagen dat we samen hebben doorgebracht was erg leuk. Dinsdag 25 Mei rond 4 uur in de middag landen oma en mam in Calgary…ik zat al even te wachten en toen ze uit de gate kwamen kon mam me niet vinden, echter oma had er minder moeite mee: “Ik zie m lekker al” en mam wist niet waar ze moest kijken (ondanks dat ik voor dr neus stond).

De dagen daarna moest ik nog gewoon naar de universiteit, maar de vrijdag was het dan toch zover en zijn we met zn vieren naar Banff gegaan voor een korte vakantie. Ondanks dat het weer niet heel geweldig was, bewolkt, sneeuw, regen maar toch ook weer zon, kortom typisch lente weer in Calgary en omstreken, hebben we toch een heel erg leuk weekend gehad.
De vrijdag kwamen we aan en hebben we eigenlijk niet meer zo heel veel gedaan. Zaterdag zijn we naar het Banff National Historic Museum gegaan, waar zo’n beetje alle dieren die rondom Banff in de rockies leven tentoon werden gesteld. Aangezien het weer daarna nog niet veel beter was zijn we na de middag doorgereden naar Cave and Basin. Hier waren vroeger, eind 1800, de eerste hot springs ontdekt. Echter bleek dat er ook erg veel zwavel in het water zat, wat niet lekker is voor de neus. Maar aangezien door de ontdekkers de spoorlijn van het oosten naar het westen werd aangelegd waren ze blij dat ze zich, met warm water, konden wassen. Aangezien alles in het Engels was, heb ik stukjes vertaald voor oma zodat ze er toch wat van begreep...en vond ook oma het erg interessant. Daarna zijn we terug gereden naar ons appartement en hebben we de open haard aangemaakt.

De zondag daarna, was het echter mooier weer en zijn we met de gondel sulfin mountain opgegaan. Boven op de berg had het die nacht nog gevroren en gesneeuwd, dus alle boom toppen zaten nog onder de verse sneeuw…wat erg mooi was om te zien. Aangekomen boven op de berg hebben we eerst van het uitzicht genoten en enkele foto’s gemaakt. Daarna hebben we oma met een beker koffie in het restaurant “gezet” en zijn Martijn, mn moeder en ik naar het “weerstation” gewandeld. Inmiddels was het weerstation er niet meer, maar het was nog altijd ingericht zoals het vroeger in werd geleefd. Ook nu scheen de zon nog steeds, maar aangezien we al konden zien dat het ging veranderen zijn we terug gelopen. Aangekomen in het restaurant, bij oma, konden we de bomen voor het raam al snel genoeg niet meer zien. Ondanks dat we geen mooi uitzicht meer hadden, hebben we ons toch goed gedaan aan een beker warme chocomel.
Toen de chocomel op was zijn we langzaam aan toch maar terug naar beneden gegaan en toen we onder aan kwamen scheen de zon alweer. Ook nu bleek maar weer dat onze huisbazin niet had gelogen…bevalt het weer in Calgary niet, wacht 5 minuten en het, kan, totaal anders zijn.

Terug naar huis…even een boterham eten en aangezien het weer nog steeds goed is toch nog maar even gaan hiken bij de lower en upper falls. Het was een one way, dus het zou ongeveer 2.5 uur duren voor we boven waren en dan moesten we weer dezelfde weg terug. Onderweg kabbelde het water, langzaam, naar beneden en hebben we veel mooie natuur gezien. Daarna weer terug naar huis want daar zat oma op ons te wachten.

De maandag was het weer nog altijd best wel goed (fijne omschrijving) en zijn we nog naar Lake Louise gereden. Ook daar hebben we onze ogen goed de kost gegeven en nog een stukje gewandeld langs het meer. Hierin lag nog veel ijs en de kleuren van het water/ijs waren echt heel erg mooi.

Toen we terug in Calgary aan kwamen hebben we bij ons thuis in de kelder gekookt en gegeten, hebben mam en oma de was gedaan en ondertussen hebben we Alice in Wonderland gekeken. Daarna hebben mam en oma de spullen gepakt en zijn ze naar hun hotel gereden. De volgende dag moesten wij weer terug naar de universiteit, aangezien we metingen gepland hadden. Mam en oma hadden het echter beter, zij zijn weer terug gegaan naar de Rockies om verder door te rijden richting de icefield gletsjers en Jasper.

Vrijdag 5 juni kwamen ze trots, met veel mooie verhalen terug en tips waar wij ook zeker heen moeten gaan. Zaterdag heb ik ze weer naar het vliegveld gebracht en zijn ze doorgevlogen naar Toronto, naar een tante van mn moeder. Zoals ik het begreep hebben ze daar ook nog een leuke/mooie tijd gehad en veel mooie dingen gezien.

Fernie & Waterton National Park

Na weer twee weken op de unie te hebben gezeten en het eindelijk eens echt heel erg lekker weer ging worden wilden we er toch wel weer graag eens tussen uit. In eerste instantie hebben we gekeken of we met zn 3e, Martijn, ik en Anja, een Duitse visiting student naar Vancouver konden gaan. Maar de huur van de auto zou dan heel erg duur worden, aangezien Martijn en ik nog geen 25 zijn en je dan erg veel verzekering moet betalen. Dus uiteindelijk hadden we besloten om naar Fernie en Waterton te gaan en daar ergens te kamperen.

Dus zo gezegd zo gedaan en zaterdag rond 9 uur stonden we bij de auto verhuur om te vertrekken naar Fernie. Fernie ligt voor de gemiddelde Calgariaan, redelijk dicht bij, het was namelijk maar 350 km rijden. Onderweg zijn we nog een paar keer gestopt, onder andere om een lekkere ijsco te eten en lekker in de zon te liggen.
Rond 3 uur kwamen we aan in Fernie en zijn we naar het informatie centrum gegaan om wat informatie te krijgen om nog een kleine hike te kunnen doen. Op het informatie centrum werden we gewaarschuwd dat er beren gespot waren op een van de campgrounds en dat als we gingen hiken we genoeg moesten zingen, klappen en andere herrie maken, zodat de beren ons zouden horen en we zo een bear attack konden vermijden. Uiteindelijk hebben we 4 uurtjes gehiked, geen beer tegen gekomen en eigenlijk niet heel veel speciaals gezien. Maar aangezien het later werd besloten we om eerst onze nieuwe tent op te gaan zetten en daarna wat te gaan eten. De tent was echter zo opgezet dus konden en konden we gaan eten. Het restaurant waar we heen gingen heette Eatery waar ik me goed heb gedaan aan een Bisonrib met mashed potatoes en groente…om je vingers bij af te likken moet ik zeggen. Aangezien het al na tienen was besloten we om terug te gaan naar de campground, hebben we ons luchtbed opgeblazen en zijn we lekker gaan slapen.

De volgende dag zijn we op tijd opgestaan, hebben we onze tent weer ingepakt en zijn we naar Waterton National Park doorgereden. Dit is vergelijkbaar met Banff, iets kleiner denk ik, veel minder toeristisch en heel heel heel heeeeeel erg mooi.

Hier wilden we en hike gaan doen van 8 tot 9 uur, maar aangezien er nog teveel sneeuw lag konden we deze niet doen. Waarschijnlijk zou dit pas in Juli of Augustus kunnen. Voor ons eigenlijk ongelooflijk, aangezien het het hele al 25+ was. Maar het mevrouwtje kon ons wel een andere hike aanraden naar Bertha Lake, ook hier zou misschien nog wel wat sneeuw liggen, maar dat was wel te doen. Daarnaast konden we ook over de Amerikaanse grens gaan hiken, dit was zo’n 14, maar aangezien we ons paspoort niet bij hadden leek ons dat niet zo’n goed idee.

Toen we de hike naar bertha lake begonnen kwamen we nog veel mensen tegen, maar nadat we de lower fall waren gepasseerd waren we alweer snel alleen. Het pad waar we omhoog moesten was erg steil maar dat zou het waard zijn. En even later gingen we bijna tot de enkels door de sneeuw en hadden we een geweldig uitzicht op het blauwe meer onderin het dorp. En even later was het dan zover…het mevrouwtje aan de balie had geen woord gelogen…we kwamen aan bij Bertha lake. Midden in een grote Canyon lag nog een volledig bevroren meer en om eerlijk te zijn waren we alle drie even sprakeloos.

Na hier nog een uurtje te hebben gezeten zijn we gaan kijken of we onder bij het meer konden komen. Dit was mogelijk en het was zelfs mogelijk om rondom het meer te lopen, maar omdat er zoveel sneeuw lag en we niet wisten hoelang het nog zou gaan duren hebben we het niet gedaan. Vervolgens konden we weer via het zelfde pad, door de sneeuw naar beneden. Terug beneden hebben we onze voetjes even in het ijskoude water gedompeld en nog even van de zon genoten. Daarna zijn we Waterton ingereden om wat te gaan eten en konden we terug naar Calgary vertrekken.

Uiteindelijk waren we rond 1.30 uur thuis en ben ik om 2 uur naar bed gegaan om toch nog even wat te slapen aangezien om 4.30 uur alweer de wekker ging. Even lekker douche en snel door naar Robert en Ellen om de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal te kunnen kijken. Gelukkig wonnen ze deze nog wel…anders had ik het echt heel zwaar gehad vandaag!!

• 16 Juni 2010 - 20:47

Leo:

Und heb je met Pieter auf die piano getokkeld?

• 05 Juli 2010 - 20:47

Jose:

hoi rob

wat heb jij geweldige foto's gemaakt. de natuur daar is schitterend.een plaatje gewoon. we hopen dat je t nog steeds naar je zin hebt en tot gauw. groetjes leo en jose.

• 06 Juli 2010 - 16:29

Anja:

Haa Rob!

Hoe is het daar? Mooie foto's heb je gemaakt! Wanneer kom je precies terug? We missen je! ;)
    Xx Anja